Skip to main content

Posts

Showing posts with the label ARTICLES

Welcome Thingpui hang

Ve khang langin khawthlang tawng han zep ve lawk ila.Hun hian min nghak silo a,Pan lai nun te pawh a ngaih awm rum rum a lawm le,han tleirawl deuh;a ruk a ngaihzawng neih hun lai te kha aw!chu mai ani lo,kum sawmhnih ral kan han kai a,leng i te sum hmun kai duh si rual u te zah deuh bawk si nen,tawi tawi a let leh in tual mei kan chhem ngawt zel kha ania, nau leh deuh te kawi khawm in thu za tla kha kan hlim puiin,zan kan hmang ral ve leh mai thin kha ania.Hah leh chauh pawh dawn lo khan, Zawlbuk awm tawh hek lo,''mahni duh duh mual hranah'',kan ti tawh mai a,tlem a hmaifang tha leh taima deuh te hi chu an tla na in chhung te pawn makpa ah an awt ngawih ngawih zel a, uan pui chang lo se,in uan ve na tham tak chu ani,khawkhat tlangval fel han nih meuh zawng par zu kan rui lek lek zawk thin an ti,mahse tla na lo lai leng hi chu e,lungpui ai pawn an duh lo zawk thin. Nula in kan han kai a,sum hmun kan han rap ri rak tawh hi chu,mawng hawlh ang mai hian a lo phu

MY LADY

                 Ka duhber! ka hmangaih leh lengdang zawng aia ka thlan,kum tluang a ka thai chang tur a ka tiam pui,phatsan thei che hian ka mawi lo,i kiangah awm in ibul hnaiah awm lo mahila ka ngaihtuahna te chu i bulah bak a awm ngai lo a,ka suangtuahna te chuan i bul bak a hruai thleng ngai lo,ka rilru zawng zawng luah tu ini a, ka hmalam beiseina pawh nang chauh ini, i tan ka awm reng ang hian ka tan awm reng la,i ngaihtuah na pawh ka hnenah chauh awm se ka duh,ka hlimna i nih angin,i hlimna ka ni ve em tih hi ka van hrechak em?Khuanu hian awm dun turin min duang lo ta se,in hmangaih a inthen leh mai tur chauhin min duang ta se, engtin nge ni ang ka dam zawh ka ring lo,, khuanu hian duang fuhse ka van ti em,,nitinin ka hnena awm turin ka ngaihtuah fo che a,ni tiam a ka bula i awm hun ahnaih thin avang in ni khat chu sawi loh second khat pawh hi a rei kati,ka ta ini a,mahse ka ban phak ah dawm leh khawih theih che in i awm silo,i harsatna leh manganna au thawm hria a k

AWMPUI CHHUAHNI

Mi tin mahni tul tul a buaiin,kar kan hmang ral a,thingtlang lamah chuan lo neih leh kut hnathawh(ram hna) dang a ei zawn ani ber a,khawpui lamah erawh office kai leh dawr nghah ani deuh ber a,Chhungkua eizawnna a zirin khawsak phung leh thil neih te pawh a in ang lo fur a,a neinung deuh an nei tha deuh a,nei lo te erawh an berh hle thung. Thal an chhuak dawn dekdek a,khawpui veng then khat te erawh tui an har tanin,tui zuar te tan a hralh kal hun a ni leh tan der tawh a,thingtlang lamah erawh ram kang vangin, veng pa te an hman hlel hle thung,luite kal leh ram chhuah nawm hun anih laiin khawpui lam erawh boruak a ritin a lum emem a,a khu vei bawk nen tui mamawhna a sang zual sauh a,chhem dam thli chu khawi lam Fan meuh pawh a thaw lum huk huk a,,siam chawp anih vang nge,chhem dam thli a ngaih awm vang vang thin hle ngei ang. Tuah leh Vau an vul chuk a,a ti mawi zual tur an a chung zawnah romei an kai chiai hi chuan khua nu kut chhuak mawi zia hi sawi sen a van ni lo em,

Valentines day

Vullai chen a An ka chhawnin,  Lung di lunglai luahtu En chim loh nen  Nauang nui a kut vuanin Thinlung hmun khat a In si rialin, duh leng tin sam a Neih chhun hmangaihna Eng dang dawn lo ten kan in hlan Suih lung rual a hlimzai vawrin Dam chhung piah lamah pawh  Ai ang cham a dai mai lo atan Yes tiin...  Vawiin ni siamtu duhthusam hmangaihna ni alo thlen hian, i hnenah i kut vuan a, ka hmangaih thu che hrilh nawn mawlh2 che ka chak a,,chu mai ni lo hriat reng na thil pek pek che pawh ka chak a sin, mhse mihring duh dan hi siam tu remruat ani vek lo a, vawiin in hmangaihni ah hian i kut vuanin ka hmangaih thu che ka hrilh thei lo che a, thil pek hlu tak pawh i tan ka la pe thei lo che hi pawi ka ti lutuk, mahse ka thinlung chuan ka hmangaih thu che a hrilh mawlh2 che a, thil tam tak pek tur pawh i tan a ruahman reng ani tih min hriat sak la,, he hmangaihna ni hi kan tan ni chhinchhiah tlak ni ve mawlh sela, kan tiamsa zawng zawng te kha thinlungah i vawng tlat ang aw,, he t

Thihna chungchanga mizo te kan insawng bawl dan

Mizote nunphung leh khawsak dan hi puithuna nasa takin a tuam leh a phuar vel a ni a. Hei vang hian thihna chungchangah pawh an puithuin an la urhsun thei em em a ni. Mizote hian thihna hi an thih dan a zirin sawi dan hrang leh hming hran hran vuahin an lo thliar hrang vek hlawm a, chungte chu:- Sarthi Sarthi han tih hian vanduaina vanga chet sualna tawh vanga nunna chante sawina a ni. Sarthi ti a an sawite chu – sa-in a seh te, thing tlu leh lung lumin a delh te, kang hlum te, tui tla te, lum hlum te, mahni nunna lak vang te leh vanduaina dang dang avanga thi thut te hi a huam a. Hetianga thi an awm hian thli tleh ngei turin an ring a, chu chu Sarthli an tiṭhin a ni. Tin, vanah chhimbal tawi te in a zam reih ṭhin a, chutiang a chimbal a zam chuan sar a zam an ti a, khawiah emaw sarthi an awm ngei turah an ruat ṭhin. Mizoten thih dana an duh loh berte zinga mi a ni. Sarthi an awm reng rengin a ruang chu kawngkapuiah luhpui lovin, kawmchar kawngka aṭangin an zawn lut kher ṭh

Mangtha Tal

En teh, Bawihte kawlkil saw, ni tla tur han mawi zia saw,chelh din theih nise ka va'n ti em! Ni chu thlangtiangah a liam dawn a, a mawina zawng2 a chhuah emaw tih mai tur in tlangtin leh mual tin chu lunghnur ni awm tak in a chhun dul raih a,chhun anih loh vang nge a mawina chu hmuh theih tur a en nuam tawk chauh a ni a,mit a tleiin khua pawh chuan thim zai a rel a, khawvel enna pe tu Ni meuh pawh zan rorel na chuan hneh chhuh in,zing anih leh hma loh zawng chu alang leh tawh ngai reng2 lo, chu tiang chiah chuan a sin hmangaihna pawh hi a vanglai tak chuan chen a nuam a,kian zai a rel thei lo emaw ti a lungmuang tak a kan awmlai hian a sin,a her liam a hneh chhuh tu a awm fo ni,hmangaihna a vang a inthen a lo tul chang hian ani, hmangaihna chu a uih awm in athlak hlelh awm zia kan hmuh thinni, chu hunah chuan khua alo tlai a, thimin min nang tawh si a,dan rual lohin lak sak kan ni fo thin, tlaini tla tur mawi tak a awm ang hian hmangaihna pawh a tawp lamah ni auih awm e

HMANLAI

Zingtian baw-ar lo zaiin Khuavel a eng leh ta Turni thangvan lo kai e Thlangtiang a liam turin Zing ani a boruak a thiang kher mai,khua chu avar tawh a mahse mihring erawh hmuhtur an la awm meuh lo,Ar chhiar atang chuan ar pachal khuang leh ar nu dawk daw lak chu a in dawt zut a,ral khat atang  chuan uicho alo bauh lauh lauh bawk a,kawngkhar chu a rawn in hawng ri rak a,naupang tap thawm leh tukverh in hawng ri chuan veng chhung a luah a,intin chung chu thli chhem ni siloin meikhu zam chuan a ur phe hleuh hleuh a,tual chu naupang in an khat ani ber a,tuikhur kawng pawh areh mawlh lo,nula tlangval inchhaih leh nui  thawmin a khat ani ber  a,inchhung lamah chhung nu ber ang hlawp hlawp chung a eirawngbawl pahin,leh lamah pa ber in thenrual kawmin ti ti a lo vawrh bawk a,Pitar,Putar thingpui hang ngen lah bo lo nuber lu chu hai lo zia zang chi ani lo,tukthuan tur siam mek chauh ani tih hre chang lo naupangin anu ka ril tam an ti chhen phei chu  nu tan chuan ka sim tih vawng va

KUM THAR CHIBAI

K um sul herin nun hlui hmanlai an chang a,kan nghah krismas pawh a her liam ta,kohhran zai khawm leh fellowship programme in hmun a luah teh chiam lo,hrileng buai puiin kan phili zo a,duh reng chungin hun pui, ho lam takin kan thlahliam a ngai ta,tu dem theih lah va nih suh van lal remruat thatna damg chuang lo a remruat ani miau a. U i chung zelin hun liam tur kan thlah a,ngaichung zelin kan chelh ding thei si lo,sulhnu chang a,hmanlai chan mai zawng a uih awm reng ani,kan nun kal ta zawng thlirletin engtikah tak tawng leh ang i maw tiin,suang tuahna a tham vel a,mahse lunglen mittui chauh lo zawng a luang silo mit an. M itthla an langin,a her liam ruah ruah a,ai ang chamin lairil a zem a,theih nise hrui nen a thlun beh ka nuam e,mahse eng hrualhrui mah hian dawl zo reng a awm dawn silo,suih lung chu lengin thinlung chuan hre mahse chelh ding turin erawh tisa reng a chak silo. T ham ral mai turan chuan ka phal mawlh lo,mahse a tham ral dawn chu ani si,chelh in dan tum

MANGTHA LE

M imang pianga lo seilianin,pan lai nun ten hman lai an chang zo ta a,sulhnu ti a chhalin kohkir theih ani silo,thinlai an cham e,nuih laini leh lawm lai ni kha,parang chuaiin ral tawh mahse a thar leh thin lai ril an,kum kal ta zawng mual an a liam e,a liam pui silo thinlai ril an,rualduh tuai ang lawmlai,awi maw lengin a dang zolo e,val lung mawl iangin,a kal hnap hnap e din zai rel lo ten, A tlang leh mual dang silo,sul ang haw kawng,zawh lam tluang thui mahse tuanna hmun khat nau ang nui za min dan chuang lo e,kar lam hlain tawnnni her lo mahse thinlung hmun khat thlarau nen,lungrual za a lengin sik tui thiang dawn za a,kan lenna nghilh thei hian ka mawi ne maw? N au ang tap a,chhun rawl kan fakna,,lawina hmun lo mahse chawbel kan tawm a,lai khum thehnem bel za a,lung kan rual lai kha ka dawn kir thin a,,hmatiang sawnin then zai rel tawh mah ila,suihna hrual hrui erawh a zam a la vuai lo a,a suih a thawl hek lo,ngai lo awm ang i maw? G ospel hmai kawr vuah a,kum hl

PAR ANG HRINGNUN

Pan lai nun ten mual an liam a, that lai nun te hman lai an chang ta si,ui in auh kir tum mahila,hlimthla chauh mai lo zawng chan reng kan nei silo. Hringnun hian vul lai ni leh that laini nei thin mah se,pangpar ang mai a vuai hun leh chul hun a nei thin,tar nih a,bawihsawm ngai nih chiah hian that lai hun kha,ngaihtuah loh theih loh ani thin,mit in a hmu a,bengin a hria a,mahse tisa erawh a chak silo,thil hlui te an ral a,thilthar alo chhuak leh ang hian mihring hmasa chu vaivut ah vui liam ania,mihring thar in a rawn thlak leh thin,pangpar pawh mawi takin vul mahse a chuai leh a,hun a lo kal zel a,par dang a rawn chuang leh thin, Pangpar mawi tak hian zu a pai a,chu zu chu khuai leh Phengphehlep ten an bawm thin,mahse par vul ve tho zu nei lo erawh an awm a,chung te chuan tlan tu leh bawmtu an nei ve lo,mal takin an vul thlawn mai thin.chutiang chiah chuan that lai leh vang laini hian zu zun kan neih ava ngai em,parmawi bawm loh kan ni ve mai ang e.mah ni par par a par v

Nangin vawi thum mi phat hma loh chuan ar a khuang lo ang. (John13:38)

Nangin vawi thum mi phat hma loh chuan ar a khuang lo ang. (John13:38) Simon Peteran a hnenah,''Lalpa,khawiah nge i kal dawn?'' a ti a.I suan,''ka kalna turah,tunah nangin mi zui thei lo ang;nakin hnuah erawh chuan mizui ang,'' a ti a,a chhang a. Peteran a hnenah,''Lalpa engati nge tunah pawh ka zui theih loh ang che?Nangmah a vangin ka nun ka paih  ang'',a ti a. Isuan,''keimah avangin i nun i paih ang maw?Tih tak meuh in,tih tak meuh in ka hrilh a che,nangin vawi thum mi phat hma loh chuan ar a khuang lo ang. Le, kumin chu kum bul tan phat atangin hripui in min nang ching a,khawvel a buai a,hawrun pui ani ringawt,mahni sa himna beisei in,kan haw sup sup a,kum that loh kum anih vang nge ni leh lam leh lam ah buiana kan tawk a,kan tet tawh nak laiin nek sawr kan la nih leh zel a,mahni eikhawp pawh thawk chhuak zolo kha,ram thenawm ten min han nek min han nek phei chuan thlamuan ngaihna hi a awm lo reng reng,khawv

MERRY CHRISTMAS

M ari rai teuh chung nen khawvel dan a hming chhiar na a tel turin Josepha chuan a nupui chu Judai ram pan in,sabeng tung nen a kal pui a,an fa lo piangtur chu nghak hlel tak chung siin khawvel dan hnial ngam silo chuan a thlahtu te khaw lam pan chuan chhun leh zan pawh sawi loin a hmangaihi chu thih leh dam karah chuan a hruai bauh bauh a. E nna nu nne m a chu,buai leh harsatna pal tlang tur a duan anih ang takin nu pum chhung a awm lai pawh in zinkawng thui tak a zawh a,chaw leh tui mumal a dawng hian ka ring lo,thlaler ni sen sa leh tui; lum deuh pup bak lo chu dawn tur anei hian ka ring lo,remtuattu fel remruatna chu mihring dan theih ni hek lo le, R iah run an vai a,Judai ram khawpui ah,u leh nau te an hre lo,khawi ah nge khawi lam tluang nge an zawh tak ang,Pa thinlung a mangang a,a hmangaih mari lah a hun a hnai tawh si,chungnung bera thiltih theihna a in nghah chauh lo chu tihtheih reng an nei ta lo,engtik lai pawh a tlai ngai lo Pathian,ni li a liam zet loh a,La

I KIANG A AWMRENG ATANA I DUH CHU

I kianga awm reng atana i duh chu: 1)Ngaihsak rawh, 2)A duh zawng leh nuam tih zawng hrerawh, 3)A chanchin kim chang,a dinhmun,eng ang chhung kua nge an nih hre ngei ngei rawh, 4)A tam thei ang ber biak tum rawh,chuti lo zawng a theihnghilh dah ang che, 5)A incheina sawisel fo suh,a mawi lo lutuk tur erawh ven sak rawh, 6)Ti thinur fo lo turin fimkhur rawh,chuti lo zawng i kiangah a hlim lo dah ange, 7)A changchuan hnial fiam thin rawh,mahse a thlemna tur tha tawk hruahman hmasa la, 8)Hun a rei hnu chuan han tihtauh khum zeuh thin teh,mahse reilo te chauh a rilru hriat nan,a mangang lutuk dah ange, 9) Inhmeh itih zawng taka a inchei chuan fak thin rawh,mahse thuhnuai lutuk suh, 10)Midang lak a i thinrimna a chungah hritla suh, 11)A zilh chein ngaithla thin rawh, 12)I ngaihdan a ngaihdan kha ngaipawimawh la,i rilrem zawng anih vak lo leh a her remdan zawng vat thin rawh, 13)A harsatna hriatthiam pui thin rawh, 14)Mi zingah hau rengreng suh,a zak lutuk dah ange, 15)I tan a pa

UR LAWK ZAN

U ang pui chang lo se panlai nun kha,hman lai alo ni ve ta reng mai,dawn changin lung a leng a thinlai an a thar leh thin,thlasik thuam famkim nen u te hnung zui a tlai var ve phet tum a,dar 10:00pm a lo rik dek dek a muthlu leh nghal mai si kha,puak haw ngai ni tih inhrereng chung a ute tlaivar tur ngen ve phet kha chu,ava han at thlak in ava han tul lo let ling em,mahse tlaivar khan zun anei tlat aniange,kum tin tlaivar ve tumin dar 10:00pm thleng bak kha meng thei hek lo i. R emna lal piancham pha lawm tur a inbuatsaihna pawn avawr tawp a thleng ta,kawi tin leh thlertin  chei mawi te chu a mawi kher mai,chhung tin te inbuatsaihna pawh atha thawkhat a,lalpian champha lawm turin khuavel chu a inring tawh hle a,engthei chikim engin kawt lai zau amawi ngei e,chung van thiang tak nen. L eng i leh valan rem channa leiin len lai an chen a,an mawi ngei e van hnuai khua vel an,zan khawvawt leh thalsik tum kawng zam vel te chuan ran intlawm min ngaihtuah tir a,hmar arsi leh chun

I NGAIHZAWNG CHU

I ngaihzawng chu: 1)I care emem tur ani, 2)Ka hmangaihche ti nghal ngawt suh, 3)Eng ang mize punge anih hrechiang suh, 4)I thiante aiin i ngaipawimawh tur ani, 5)An chhungkua chanchin zir rawh, 6)Tiam tlat e tihpui tur ani maithei,chuvangin inghahna tlak ani em tih hre rawh, 7)Eng ang thiannge a kawm thin hre hmasa rawh,. 8)Mipa tan i duat tur ani a,hmeichhe tan i zahthiam tur ani, 9)A duhzawng leh tuizawng sawipui thinrawh 10)I hrethiam thin tur ani, 11)I thinrim khum ngam tur ani, 12)I secret i hrilh ngamtur ani, 13)A thinrimna i ti zia awmthin tur ani, 14)A hunah chuan i tlawm tur ani, 15)I betam tur ani, 16)A hriatah i ngaihzawng hlui chanchin i sawi tam tur ani lo, 17)I len chhuah pui zeuh zeuh tur ani, 18)I fawhin i rilru zawng zawng i pe tur ani, 19)I ngaihzawn chhan i hretur ani, 20)In inbiak emaw,In len in emaw,engmah hrilh loin,i hawsan in emaw i reh san tur ni lo,

MI DANG TAN MALSAWMNA

Hringnunah hian mitin te hian kawng eng emaw tal hian harsatna leh buaina kan tawk thin,chung hunah chuan tanpui tu leh thlamuan tu kan zawng ruai thin,a then chu mahni mihring puite bul a hmuta an awm rualin,mihring puite thlamuanna duh khawp lo leh mihring pui thlamuantu pawh nei lo an awm bawk a,a then Pathianah beiseina nei an awm laiin,Pathian beiseina chang hrelo an awm bawk,chumi anih avang chuan he hrignun kawng hi fimkhur tak a zawh angai a, Thufing in,''tih dam aiin in ven atha zawk'',a tih ang deuh khan,midang chunga harsatna siam lo turin,nitin invawn uluk a va pawimawh em!Hliam natak hian damdawi-in pan thin mahse,a luhthuk tawh chuan eng damdawi mahin a chhawk zo tawh thin lo,tichuan chu hliam chuan a ei,a ei a,hliamtuar tu chu a thih phah hial thin,chutiang chiah chuan tuna i thil tih te,i fiamthu thawh te,i thusawi te kha fingin tha ti viau mahla,midangte ti beidawng a,ti tlu tu anih dawn ai chuan sawi lo mai rawh. I thian/kawppui kha i kalsa

I thinlung zawng zawng a i hmangaih chu

I thinlung zawng zawng a i hmangaih chu:- 1)A hlim loh i phal lo ang, 2)Thil harsa tak pawh nise,a duhzawng tih hlawhtlin sak loh i hreh viau ang, 3)A message leh Phone call i nghakhlel thei viau ang, 4)A mualpho i phal lo ang, 5)A biak loh che pawn biak i tum talh anga,biak dan remchang i zawng tangtang ang, 6)Nanglo midang angaih ven i hlau emem anga,chumi atih lohnan i veng anga,i vil reng ang, 7)A nat i phal lo anga,anat in i nat pui ve ang, 8)A tana thalo tur atih i phal lo anga,a theih chin chinah i veng bawk ang, 9)I ngai emem anga,a bul a awm i chak anga,i thlahlel emem bawk ang, 10)Eng ang pawn kalsan tum che mahsela,dan hram i tum anga,i mittui pawh aluang ngei ang, 11)A tan engmah i ui lo anga,a mamawh tihsak hram i tum thin ang, 12)A tan a hun pawimawh,eg:Birthday,Hlawhtlin chang te leh thildang ah i lawmpuiin lawmthu hrilh i chak hle thin ang, 13)I bulah lo a hlim theih taktak i ring lo anga,mi dang in an tih hlimzawh i ring lo ang, 14)Midang a ng

LAL LOH KAWR

Khawvel thuamhnaw ah chuan tlawm ber leh mite endawng tih theih khawp hial a thuamhnaw thlan awm loh ber hnathawh thuamhnaw hi a van lo hlu em, mi zawng zawng tan in hmeh lo,zu awm ve hauh lo a,a ha tu a piangin an mawi pui a, a hmel leh lan dan tlawm mahse a tih theih erawh a ropui thung,khawi hmunah pawh zu leng vek a, thlan laihna ah a rem emem a,mi tan pui nan a rem emem a,nu la rim nan a zahpui awm chuang lo, office dawr nan a smart lo chuang lo a,inkhawm nan a thing viau chuang lo, engkim tih pui theih loh a nei tlat lo a fai phawt chuan,miten thlang lo mahse keini zawng i thlang zel ang u,hnathawh bansana chhungkua chawm ta an awm ngai lo, Thuamhnaw dang hi a mawi lo/smart lo ka tihna ani lo a,thuamhnaw man to tak ha chunga tanpui ngai tanpui dawn chuan chhuan lam tam tak a awm thin,chu chuan kan duh reng pawh thatna mi chung a thlen min dal tu ani thei,  kan thuamhnaw a fai emmai ti a kal pelh mai a awl thin,mahse chung mawina thuam famkim a awm pawh a,eng ti kawng

''A RIM CHU LALPA MALSAWM RAM RIM ANI''.

''A RIM CHU LALPA MALSAWM RAM RIM ANI''. I rim a tui tawk em? Kum tam a liam a,thlatam a liam a,Zoram pawn hmasawn zai relin Western Style kan copy ta nual mai, Transportation lam  pawh tha chho in,thil teber atanga, a lian ber thlengin kan ban phakah a inchhawp ta rup mai, kan thuamhnaw te pawh Pipu te hun ang ngawt chu ani lo, Kawrchung,Tie,Rap Cap, Bracelet,Thi, leh Kawnghren chen in a western ta ruih mai. Chu mai duh tawk loin, Dudorance lamah pawh tan kan la nasa hle a,heng Lip stick,Hair  Gel,Lotion,Feet up,Rollon,Facewash leh Perfume chenin kan in thuam tawh a,mi zing a lan mawi loh leh rimtui loh hlau reng reng in,man to tak tak nei deuh leh nei lo deuh te pawn kan hmang nuk a, mit leh hnar ah chuan a mawiin a rim pawh a tui chak chak khawp mai, mahse chhungril mawina leh rimtuina chu a thlen chuang silo,Pangpar mawi tak chu pawn lang atang in hnim ila chhung ril a thlen meuh chuan a rim tuina a zual sauh sauh thin,mahse hringnun par ti rimtui a ti

Hmangaihna diktak a awm leh a pawimawhna

Hmangaihna hi enge anih? Hmangaihna chu thinlung a tang a chhuak thatna a khat, midang te lem zo thei leh thinlung ti tuiral a hneh thei ti ila kan sawi sual awm lo e,Hmangaihna chuan bawh chhiat na zawng zawng a khuh bo thin(Thufingte 10:12) a tih ang hian, hmangaihna ah chuan mawi lo hi alo mawi a,fel lo hi a lo fel a,rem lo pawh a lo rem thin. Mahse mihring kan ni a famkim lo kan nihna ah ah hian kan famkim loh zia alang leh fo a,hmangaihna dik pawh kan paw chhuak ngam leh lo thin a chhan chu rinna derdep pu mi,thli chhia chhem tluk mai theih kan nih thin vang ani,Lal Isua chanchin han sawi lawk ila,”Pathian in khawvel a hmangaih em em a a fapa mal neih chhun a pe'', tih chu mi tinin kan hreput a,,mahse chu a hmangaihna chuan enge a tih/thawh chu hrereng chungin kan hai der lui thin, thlemna te,thi khawp hiala thlan tui far na te, mualpho tak a, a nunna a hlanna te kha kan theihnghilh leh si thin, Pathian hmangaihna chuan chatuan nun nei lo chatuan nun min pe a,