Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2019

Anka nem i

A hmelthatna leh pianmawina ringawt chu ka  thinlung lei tu ani lo a,a tawngkam mawina zawk chu a ni.Mihring kan ni a,harsat chang awm fo mahse tawngkam vin a hman ka hre ngai lo a,a aw hriat a nuamin a thlamuan thlak em em a,tawngkam tha a ui ngai lo a,tawngkam mawi lo a phuh chhuak ngai hek lo.     A zun a ka uai lutuk vang nge a tawngkam chu a thlum ka tiin ka thinlung hi a tui ral ani ber a.Hriatna beng hian a hre aning lo a,second tin mai hian hriat a chak a,minue tin mai hian a nghak thin zawk si.Mi dang nen vawi tam ka teh khin fo thin,anni ve vek angem ani ang hi tiin.Hmeichhia ani a mahse,a rilru erawh a puitling si,hnathawk mi a ni a,chauhchang anei fo ang tih chu ka ringhlel lo a,kei mi fello tak hian ka ti buai in ka ti chau zual thin ngei ang,a chang pheichuan a beidawn hial ka ring thin.Mahse chutiang kar ah pawh chuan vui hmui pu leh min nin na tawngkam  a chhakchhuak ngai hek lo.Hmeichhia  rilru no leh na hma ani a kei ka nat ai chuan tiin a mah in a tuar zawk chang p

Mawina in a thuam

A mah chu tlem te te in ka hre tan a,enge a tih a,enge a thawh thin tih te chu hriain a awm na te nen lam chuan ka hre tawh a.A tawng kam tha ri ngawt pawh chu thlak hlelh tham ani.   Ka ngaihtuah fo a,ka ngaihtuah leh thin mahse a chang chuan ka in sit leh thin,a sang ,mahmah em aw tiin.A hlimthla  ka thlir a sawisel na lai tur ka hmu lo a,a engkim mai chu a in chawihmawi tawk emem vek a.A thinlung lam thlir lek lo chuan ka thinlung chuan a in ta hauh hmak a,hriattir turin erawh huaisenna ka la nei lo.    Hmangaihna hian huam chin leh thlur bik nei lo mahse inrintawk lohna tam tak erawh ka nei lawi si.Engtik lai mai pawh a biak ka chak a,ka thlahlel a,ka tan a khuanu ruat ni hlauh se tiin beisei takin ka ngaihtuah vawng vawng a.   A hlimthla ringawt pawh chu hlimna min siam tu a nih avangin ka thlir nawn fo a,a nui hmel ringawt pawh chuan ka thinlung a hneh si, a phal em tih pawh zawt lo chuan nitin ka thlir a,ka nitin mit fuk na ani a,khua nu hian avan duang fuh bik em tiin ka ng

Hriatloh Lanu

Kum a lo vei a,hmalam hun atan tiin,khua chu ka chhuah san ve rawih a,rilru puitling lo tih tak ah ngaihtuah a tawi duh khawp mai,then leh rual leh hmelhriat awm lohna a han kal dawn meuh chuan thinlai a zing duh kher mai.Mahse hmalam hun atan kawng sial angai si a rilru chuan huphurh ru viau mahse dai erawh angai si.   Huaisenna neih a har in,tuma hriatpui loh hian rilru a rum vawngvawng a,harsa viau mahse kal hramhram erawh angai si,hrehawm a hmaasat loh chuan nuam a awm thei lo tih chuan,rilru beidawnna nasa tak ata chu min la tung ding hramhram a,chauh chang tamin khup te hial zawi mahse chu thu chauh chuan min kai tho in min nawr kal leh hramhram thin.    A chang chuan hringnun hi hriatthiam a har  in chhuah san chak vawng vawngna thinlung put a awl duh  kher mai.Mahni chauh a awm chang phei chuan thinlung a khua harin hnemtu a  zawng ruai thin,mahse thinlungin a beisei tak erawh a hmu zo lo,thian chu nei ve bawk mahila rilru in a beisei khawp a min hnemzo an nih tlat loh ava

State tree in Mizoram

Herhse mizoram state tree hi  30 m (98 ft) a sang ani thei a,a bul hi tehkualin 2 m (6 ft 7 inch) vel a lian ani thei bawk. a kung la puitling lo(tuai) kan tih ang hi a kawr var deuh si in a rang tial a, a kung puitling tawh erawh dun deuh si sen uk deuhin a hawng a awm thung a. A hnah erawh hring si a paw kai deuh 7–15 cm (2.8–5.9 in) a sei  leh 1.5–3.5 cm (0.59–1.38 in) hlai ani thung a,a hnah hnuai lam erawh avar thung. a kung tuai hnah erawh a eng sen deuh thung. a par hi teh kualin  4–7.5 cm (1.6–3.0 in) a lian ani thei a,a par parh hi pali niin serthlum rawng  eng ang hi ani . Mizoram a thing awm te leh a tangkaina :  Mizoram ah hian thing chi hrang tam tak a awm chung te chu tlem a zawng lo sawi dawn ta ila- Thingsia : Hei hi thing chang tak leh buk duh tak ani a, in ban atan a tlo hle a, mahse a zai erawh a hautak thung, favang ah a rah thinin thehlei leh sava mai bakah, mihring ei atan pawh atui hle, a kung hi a lian in buk tawi hluah ani duh hle. Ngiau: Ngiau hi th

State flower in Mizoram

(Red Vanda)Senhri mizo ten a kan hriat lar tak pangpar mawi tak tyna mizoramin state flower ni mek bawk hi,a par parh hi 4 atanga 6 niin,zinga ah par chhuakin chhuna nihin a par atak tulhtulh a,khua alo tlaiin a dul tialtial thin,a rawng hi a sen niin,nauban chi anih vangin thing ah an awm ber. Mizoram a pangpar chi hrang hrang te: Chhawkhlei: Hei hi a par sen mizoram ah chuan kan neih vang tak leh kan hlut emem ani. Ainawn: Heihi par var no tak niin, hla thu ah nula hmeltha teh khin nan hman thin ani. Nauban: Thing ah an awm deuh ber a,chi hrang tam tak a awm, apar pawl leh eng leh var te hi kan hmuh tam pawl ani. Tuah: Hei hi parsen ani a, thal ah par thin in, hla thu ah kan hmu tam hle. Vau: Hei pawh hi hla thu ah hman tam ani hle a,a par hi avar ani. Phunchawng: Hei pawh hi pangpar mawi tak ania, hla thu ah hman ani bawk. Chuailo: Par nalh tak ani a,hei pawh hi hla thu ah hman thin ani. Kawngkhar par(sharon): Hei hi zam chi ani a, a par hi chi hrang hrang a awm a,in

mizoram state animal(serow)

Mizoram state Animal SAZA(serow) hi Wildlife protection act 1972 hmang a humhalh niin,a lu atanga a taksa hi 90 atanga 150cm niin,a mei sei zawng hi 8 atanga 16cm ani tlangpui a,a dar hi 80 atanga 94cm niin,A pa rih zawng hi 50 atanga 140 kg pawh ani thei,a nu erawh 30 atanga 70kg an ni thei thung,ki tawi kual deuh 15 atanga 25cm an nei a,rawng uk buang deuh niin,taksa tawi leh ke sei tak an nei a,tlang leh kham lawn nan an hmang tangkai hle,tlan 200m atanga 3050m ah te an awm tlangpui a,thingbul leh puk te chu an in humhimna atan an hmang deuh ber a,a khawm leh pahnih lek tein an awm thin.An inthlah pun hun hi october atanga november thla ani,kum 2 atanga kum 3 an nih in nau anpai thei tawh a,an naupai hun chhung hi ni 205 atanga 230 ani tlangpui a an dam rei zawng hi kum 10 atanga kum 20 te pawh ani the. Tun ah hian Assam ram kashmir leh mishmi hills ah te,Yunan leh szechun hills Burma leh Malay peninsula sumatra ah te deuh chauh an awm tawh a,mizoram ah pawh akam chak hle,Ramsa h

state bird in MIzoram(VAVU)

(mizoram state bird Mrs Hume's pheasant) mizo in Vavu kan tih hi ania wildlife protection Act 1972 hmang a humhalh niin.An chen duhna hi ramngaw tlang sang tak tak 1000m atang a 2500m ah te ani tlangpui a,A pa len zawng alu atanga a mei hmawr thleng a tehin 80m atanga 90cm an ni thei a,a rih zawng hi 900 atanga 1080gm an ni thei.A nu len zawng hi alu atanga a mei thlengin 50 atanga 60cm an ni thei a,a rih zawng hi 650 atanga 850gm an ni thei,an lu hi a uk leh awmpaw buang deuh neiin,an mit hmul hi serthlum rawng niin,thla hmawr var leh mei var deuh annei a,a nu thla chhung lam hi avar niin a pa erawh a dum dal thung,an inthlah pun hun hi february atang a july niin,no anpai chhung hi thla 10 atanga thla 14 ani tlangpui a,tui hi 3 atanga 12 an nei thei a,an tui rawng hi cream var rawng niin,an hram dan chu TUK TUK ti emaw CHER A PER CHER A PER ti e mawin an hram thin,thing hnah,theirah leh mu te an ei deuh ber a,rannung leh changpat chenin an ei bawk,China,Myanmar,Thailand l

Indona

Hringnun hi a mak ve emem na na chu engtik lai pawh hian buaina hi pumpelh thei hauh lo a,Tisa duh zawng leh thinlung duh zawng a in kalh tlat avangin engtik lai mai pawh hian a nghing fo a,engtik lai mai pawh hian sual leh tha hi a indo reng a,hnehna chan erawh a haer thung theihtawp chhuah fe hnu pawh hian,hringnun hian a daih lo leklek zawk ani.a chhan chu thinlung lam atanga beihna hhi chu ana bikin inven dan pawh thiam a har a,hmuhtheih a achet tlat lohh avang hian.Indona ah chuan tlawm zawk leh chak zawk an awm thin,chak zawk ni tur chuan hmelma te chet dan leh dinhmun hriat a pawimawh,chu mitur chuan mithiam bik intelligent hial te tir an ni thin,chuti chung pawh chuan an la hrefiah kim chuang lo a,hmuh theih indona pawh chu titak a ven himna uluk anih,hmanrua leh pawh hmuh har khawpa thuhruk anih chuan thinlung lam indona chu inven har awm reng ani,tumah hriatpui lo leh tuma dopui theih ani lo a,mahni a ralthuam ngaihtuah a,beuh let angai a,mahni buaina anih vangin tuman m

LUNGNGAIHNA

                                                                                                                          Hringnun kawng zawh ah hian paltlang tur tamtak a awm a,Chung zing ah chuzn lungngaihna hi sawi hmaih theih ani hauh lo.Tu te pawh hian eng ti emaw zawng tal hian lungngaihna kan tawk theuh a,pumpelh theih lah ani hek lo,in ven dan thiam a lo inrinlawk lah chu  theih loh hulhual ani.Kan hma hunah kan la tawk dawn ani tih hrereng chungin,tawk tur leh hma chhawn  a chang tur chuan kan indah phal hauh lo,mahse khuarel ani lawi si.kan lungngaihna tawh dan leh chhan erawh a in ang lo a,a awh rei chhung pawh a in ang hek lo,Mihring hi Pathianin min din dan kan taksa ruangam hi chu  in a ng mah se,Pian phung leh hmel te,rilru te,a hrang theuh a,tlem tete a in an lohna chu kan nei vek a,mi lian an awm a mite an an awm bawk a,mi harsa leh rethei atanga,mi rilru zau leh thinchhia chenin kan khat nuk a,mahse chung zingah chuan lungngaihna tuar thiam erawh an vang khawp,tuar

TLAI NI TLA TUR

Tlaikhua alo ngui chang hian,ka ngaizual thin hmanlai chang hnu a liampui leh si hlimlaini zawng te let leh lo turin